Revolutie in de fietswereld, meer dan één op de drie fietsers rijdt op een elektrische fiets!

Iedereen weet dat sinds 1 oktober 2016 de eigenaren van de krachtigste elektrische fietsen, de speedpedelecs, nieuwe verplichtingen hebben.

https://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/inschrijving_van_voertuigen/kentekenplaten/elektrische_fietsen

Maar wist u dat onze politiezone ook zijn verkeersborden voor 1 oktober 2016 moest aanpassen?

10 nieuwe verkeersborden laat toe om de plaats van speed pedelec-bestuurders op de weg aan te geven.

Borden M11 en M12 kunnen bijvoorbeeld worden aangebracht in combinatie met het verkeersbord C1 ‘Verboden richting voor iedere bestuurder’. Dit betekent dat het verbod niet geldt voor fietsers, noch bestuurders van speed pedelecs.

C1 – M12

Wanneer onderbord M14 wordt gebruikt in combinatie met verkeersbord D7 ‘Verplicht fietspad’ betekent dit dan weer dat het fietspad verplicht moet worden gevolgd door bestuurders van speed pedelecs.

D7 – M14

Wanneer verkeersbord E9a dat het parkeren regelt, wordt gebruikt in combinatie met onderbord M19 wil dit zeggen dat het parkeren is voorbehouden voor speed pedelecs.

E9a – M19

Naast de nieuwe reeks onderborden, worden een aantal bestaande verkeersborden aangepast. Onder meer de verkeersborden F99a, F101a, F99c en F101c worden aangepast. F99a doelt nu op een weg of deel van de openbare weg voorbehouden voor het verkeer van voetgangers, fietsers, ruiters en bestuurders van speed pedelecs. F101a geeft het einde van die weg of dat deel van de openbare weg aan. Ook op dit bord staat voortaan een afbeelding van een speed pedelec. Ook borden F99c en F101c werden op die manier aangepast en hebben voortaan betrekking op een weg voorbehouden voor landbouwvoertuigen, voetgangers, fietsers, ruiters en bestuurders van speed pedelecs.

F99a, F101a, F99c en F101c

Om onze straten veiliger te maken en om aan te geven waar je met elektrische fietsen kunt rijden, vragen we dat onze politiezone zijn verkeersborden aanpast.